UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 

Препоруке за општу популацију за поступање у току топлог времена

 

 

На основу прогнозираних вредности, у току лета очекује се појава топлотних таласа (температура атмосферског ваздуха изнад 35 степени Целзијуса) на територији Републике Србије, самим тим и на територији Браничевског и Подунавског округа, те Вам достављамо препоруке за поступање и заштиту здравља становништва у том периоду.

Мере личне заштите – представљају скуп мера које би требало да спроведе сваки појединац у циљу одржавања физиолошких механизама терморегулације. Оне се састоје у следећем:

- Исхрана подразумева мање и чешће оброке, односно обавезан доручак, лаган ручак, лагану вечеру, две ужине са доста свежег воћа и поврћа. Посебну пажњу обратити и обезбедити чисту воду за прање воћа и поврћа, као и чисте услове за припрему хране у циљу превенције цревних заразних болести. Храну обавезно чувати у фрижидеру.
- На високим температурама изузетно је важно конзумирати довољно течности као што су вода (8 до 10 чаша дневно), млеко и воћни сокови, а избегавати алкохолна пића, газиране сокове и кофеинске напитке. Рехидратација се спроводи током целог дана, независно од степена физичке активности или осећаја жеђи.
- Одећа би требало да је лагана, комотна, од природних материјала, светле боје, а обућа удобна. На отвореном простору неопходно је носити шешир или капу са широким ободом, наочаре за сунце и лепезу.
- Посебну пажњу обратити на редовно одржавање личне хигијене у смислу редовног туширања, купања у расхлађеној води, примена хладних облога, пешкира, купки за стопала и др. као и хигијене просторије у којој се борави, у смислу проветравања, употреба застора за прозоре. Неопходно је искористити ноћни ваздух за расхлађивање просторија. Током дана прозоре и прозорске засторе држати затвореним, посебно оне на сунчаној страни. Искључити вештачко осветљење и све електричне уређаје који нису неопходни. Уколико је просторија климатизована неопходно је подесити рад уређаја тако да разлика у температури између спољашње и унутрашње средине не буде већа од 7 до 10 степени. Идеално би било одржавати собну температуру испод 320С током дана, односно испод 240С током ноћи. Ово је нарочито важно за децу до 2 године, особе старије од 60 година и за хроничне болеснике.
- Уколико је могуће, свакодневне активности и обавезе обавити у раним јутарњим и касним послеподневним сатима. Избегавати боравак на отвореном у току најтоплијег дела дана, односно у периоду од 10 до 17 сати. Колико је могуће, избегавати напорне физичке активности, или их обављати у току најхладнијег дела дана, односно од 4 до 7 сати ујутру.
- Редовно проверавати особе које живе саме (чланови породице, пријатељи, суседи). Особе које узимају лекове, неопходно је да лекoве држе на температури испод 250 С или у фрижидеру.
- У случају конфузности, несвестице, опште слабости и малаксалости, грчева, главобоље, изразито топле и суве коже, неопходно је што пре прећи у охлађен простор, попити неколико гутљаја воде, раскомотити се и ставити хладне облоге. Уколико симптоми дуго трају или су неуобичајени неопходно је потражити лекарску помоћ. Лекове узимати према упутству лекара.