UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 

XVIII Европска недеља превенције рака грлића материце

од 22. до 28. јануара 2024. године

 

 

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 22. до 28. јануара 2024. године, са циљем промоције значаја очувања репродуктивног здравља и могућностима коришћења доступних мера превенције, како мера примарне превенције (промоције одговорног сексуалног понашања и ХПВ имунизација), тако и мера секундарне превенције (раног откривања карцинома грлића материце).

 

 

 Европска недеља обележена је 2007. године, када је Савет Европе донео препоруке о започињању кампање и обележевању Европске недеље превенције рака грлића материце. Препознајући значај ове кампање, Србија већ осамнаести пут активно учествује у њеном обележавању. Овом недељом преносимо поруку о значају мера превенције у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити: „ЗАЈЕДНО ПРОТИВ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ.”

То је слоган 18. Европске недеље превенције рака грлића материце који покреће жене да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да користе доступне мере примарне и секундарне превенције.

Рак грлића материце је препознат као озбиљан јавноздравствени изазов у Србији. Министарство здравља је зато крајем 2012. године увело организовани скрининг рака грлића материце.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у нашој земљи је током 2021. године регистровано 1.085 новооболелих жена, а 424 жене су умрле од ове малигне локализације. Исте године на територији Браничевског округа регистровано је 29 новооболелих жена а 14 је умрло од рака грлића материце, а на територији Подунавског округа регистровано је 27 новооболелих жена а умрло је 6 жена од ове малигне болести.

Према подацима са којима располаже Центар за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Пожаревац, у току 2023. године, служба за здравствену заштиту жена Дома здравља Пожаревац, у оквиру организованог скрининга на рак грлића материце позиве за превентивни гинеколошки преглед је упутила за укупно 3700 жена које припадају животној доби од 25 до 64 године. Од тог броја (3700) на превентивни гинеколошки преглед одазвало се укупно 1022 жена или 27,62% којима је у оквиру гинеколошког прегледа урађен ПАП тест. Од укупног броја прегледаних жена (1022) код 58 жена или 5,68% била је неопходна додатна дијагностика (Колпоскопија). Са премалигним променама (интраепителним променама) било је 4 жене или 0,39% од укупног броја прегледаних жена. Инвазивних карцинома међу прегледаним женама није било.

Светска здравствена организација као приоритет препоручује примену интервенција за превенцију и контролу рака грлића материце како би се постигла елиминација ове болести. То подразумева свеобухватни приступ овој болести: скрининг односно рано откривање и лечење свих форми лезија, вакцинацију против хуманог папилома вируса (ХПВ), као и палијативно збрињавање жена које болују од ове болести у смислу активне и свеобухватне бриге која подразумева контролу симптома, психолошку, социјалну и духовну подршку.

Завод за јавно здравље Пожаревац заједно са координаторима здравствено васпитног рада, службама за здравствену заштиту жена, одраслих и поливалентне патронаже домова здравља на територији Браничевског и Подунавског округа обележиће Европску недељу превенције рака грлића материце организовањем различитих едукативно-промотивних активности са циљем промоције значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.