UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 222-568

                     012 223-153

Директор:  012 222-682

Факс.           012 220-913

ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs


ЛАБОРАТОРИЈЕ


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


САВЕТОВАЛИШТА


Мерење полена 2019. >>

Стручни испити >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Приватна здравствена

пракса >>

 


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


 

Финансијски извештаји  >>    

  • Дневни финансијски извештај  >>

 


Претрага сајта ...


 Прогноза времена за Пожаревац

 


 

 

Светски дан хране,16. октобар 2018. године

Октобар – месец правилне исхране

„Правилна исхрана – улагање у будућност”

 

 

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године Светски дан хране, 16. октобар обележава се под слоганом: „Правилна исхрана – улагање у будућност” са фокусом на смањење броја гладних у свету.

После периода пада, учесталост глади у свету поново расте. Према најновијем извештају ФАО, данас више од 815 милиона људи пати од хроничне потхрањености, дакле једна на сваких девет особа, а од тога 60% чине жене.

Кључне чињенице:

• Око 80% екстремно сиромашних живи у руралним подручјима. Већина њих живи и зависи од пољопривреде.

• Сваке године, глад убија више људи од маларије, туберкулозе и АИДС-а заједно.

• 45% смртности одојчади се односи на потхрањеност. Застој у развоју и даље утиче на 155 милиона деце млађе од пет година, док је истовремено, гојазност деце у порасту у свим регијама.

• 1,9 милијарди људи - више од четвртине светске популације – пате од прекомерне тежине. Од овог броја, 600 милиона је гојазно, а гојазност одраслих у свету убрзано расте.

• 3,4 милиона људи умре сваке године због превелике тежине и гојазности.

• Трошкови потхрањености у светској економији износе 3,5 трилиона долара годишње.

• ФАО процењује да пољопривредна производња мора порасти за око 60% до 2050. године, како би се обезбедила довољна количина хране. Сукоби, екстремни временски догађаји везани за климатске промене и успоравање привреде представљају ризик за овај циљ.

• Велики број гладних широм света, 489 милиона, од којих 75 % чине деца са застојем у расту и развоју до пет година живота, живе у земљама погођеним ратним сукобима и конфликтима.

• Климатске промене такође утичу на погоршање стања глади у свету.

• Трећина хране која се произведе широм света се изгуби или узалудно потроши. Трошкови бачене хране су око 2,6 трилиона долара годишње, укључујући 700 милијарди еура трошкова за животну средину и 900 милијарди долара социјалних трошкова.

 

Зато је Светски дан хране и прилика да се укаже на значај постизања циља одрживог развоја - без гладних до 2030. године.

Кључне поруке Светског дана хране 2018. године:

1. Неопходне су хуманитарне акције у циљу прикупљања помоћи ради решавања проблема исхране и хигијене.

2. Даље улагање у развој пољопривреде кроз иновативне политике.

3. Прилагођавање пољопривредне производње климатским променама и решавање проблема безбедности хране у климатски осетљивим подручјим.

4. Стварање услова за одрживи пољопривредни развој како би се обезбедили услови за повратак расељених лица.

Сваке године се у око 150 земаља широм света организује велики број догађаја - од маратона преко изложби, представа, такмичења и у циљу обележавања Светског дана хране.

Завод за јавно здравље Пожаревац у сарадњи са свим домовима здравља, основним школама и предшколским установама Браничевског и Подунавског округа сваке године припрема обележавање Светског дана хране, 16. октобра као значајног датума у Календару јавног здравља и кампање Октобар - месец правилне исхране.

Планиране активности су:

  • Kонкурс за најбољи ликовни и литерарни рад за децу предшколског узраста и ученике основих школа на тему „Правилна исхрана – улагање у будућност”;
  • Сарадња са предшколским установама, основним школама, локалном заједницом, стручним удружењима, регионалним и локалним медијима;
  • Реализација предавања, трибина, изложби на тему правилна исхрана.

Само поштујући основне принципе правилне исхране који подразумевају разноврсност, равномерност и умереност можемо обезбедити телу потребну количину енергије и хранљивих материја за несметано функционисање.

 

 

 

Календар здрављаКалендар здравља