UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

Мере заштите

за особе којима је изречена мера самоизолације или кућног карантина

 

 

1. Обуставити све активности ван куће/стана, осим у вези са добијањем медицинске услуге у складу са препоруком коју је дао надлежни лекар. Особа не може да иде на посао, или на јавна места, као ни да користи јавни превоз.

2. Избегавати контакт са другим особама у домаћинству. Боравак у засебној соби. Примена мера заштите приликом уласка у заједничке просторе (нпр. купатило).

3. Уколико постоји потреба за одласком у здравствену установу, најавити свој долазак телефоном пре поласка, како би се омогућила примена мера зашите од инфекције у здравственој установи. Бројеви телефона Дома здравља Пожаревац доступни грађанима од 8:00 – 22:00  064 8158 282 и 064 8158 284 и 00 – 24:00  012 194.

4. Ношење маске. Уколико се долази у контакт са другим особама у домаћинству или ван домаћинства, оболела особа треба да носи медицинску (хируршку) маску преко уста и носа. Уколико особа није у могућности да носи маску (нпр. због отежаног дисања), особе са којима долази у контакт морају да носе маску преко уста и носа.

5. Респираторна хигијена. Покрити уста и нос марамицом (изузетно, ако марамица није доступна, на други начин као нпр. унутрашњом страном рукава у прегибу лакта) приликом кијања и кашљања. Марамицу одмах након употребе бацити на безбедан начин (у кесу или канту која се може затворити). Након тога опрати руке водом и сапуном. Уколико вода и сапун нису доступни, дезинфиковати руке средством које садржи алкохол.

6. Прати редовно руке. Прање руку водом и сапуном у трајању од 20 секунди је доказано ефикасна мера за смањење ризика од преношења инфекције са оболеле особе на друге особе, односно за спречавање контаминације предмета у околини. Избегавати додиривање лица (уста, носа, очију) рукама.

7. Не користити заједничке предмете са другим особама у домаћинству (чаше, посуђе, прибор за јело, четкица за зубе и сл.). Након коришћења ових предмета, обавезно их опрати коришћењем воде и уобичајеног кућног средства за прање судова).

8. Пратити своје здравствено стање. Уколико се уочи погоршање симптома болести, потребно је обратити се лекару ради процене стања и адекватног лечења. Пре одласка код лекара, обавезно се најавити телефоном како би се у здравственој установи предузеле мере за смањење ризика од инфекције за друге пацијенте, као и за здравствене раднике. Уколико се налазите под здравственим надзором у евиденцији службе епидемиологије Завода за јавно здравље Пожаревац свако погоршање здравственог стања пријавите на телефоне дежурних епидемиолога

од 08:00 -22:00  064 8649028 и 064 808 4486

9. Прекид кућне изолације. Одлуку о престанку кућне изолације донеће епидемиолог уз консултацију са ординирајућим лекаром о здравственом стању оболеле особе. Начелно, потреба за кућном изолацијом престаје 24 часа након потпуног повлачења симптома и знакова болести (повишена температура, кијање, кашаљ, бол у гуши, малаксалост).

 
 

Препоруке члановима домаћинства за кућну изолацију

 

 

Пацијент и чланови домаћинства треба да се придружавају следећих препорука:

  • Пацијент треба да буде смештен у засебну собу, која може да се проветрава,
  • Ограничити број особа које негују пацијента. Идеално је да се одреди једна особа доброг здравља без фактора ризика.
  • Забрањене су посете.
  • Чланови породице бораве у другој соби или, ако није могуће одвојити потпуно одвојену собу за оболелог, одржавају удаљеност од најмање једног метра од оболеле особе (нпр. да справају у одвојеним креветима). Размотрити могућост коришћења импровизованих паравана ради изолације оболеле особе од других чланова домаћинства.
  • Ограничити кретање пацијента и смањити употребу заједничког простора. Обезбедити да је заједнички простор (нпр. купатило) добро проветрен (нпр. држати отворен прозор). Ограничити улазак оболеле особе у друге заједничке просторије уколико то није неопходно (нпр. кухињу).
  • Лица која негују пацијента треба да носе медицинску маску која добро приања уз лице када су у истој просторији са оболелом особом. Маска се не сме дирати или намештати током употребе. Ако се маска овлажи или запрља секретима, мора се одмах заменити. Маску бацити након употребе и опрати руке након уклањања маске.
  • Прати руке након сваког контакта са оболелом особом или њеним непосредним окружењем. Руке треба прати пре и након припреме хране, пре јела, након употребе тоалета, и кад код су видно запрљане. Ако руке нису видно запрљане могу се користити марамице за дезинфекцију које садрже алкохол. Руке прати водом и сапуном кад год су видљиво запрљане.
  • Респираторну хигијену треба да примењују сви у домаћинству.
  • Избегавајте директан контакт коже и одеће са материјалима загађеним секретима оболеле особе.
  • Користите рукавице за једнократну употребу и заштитну одећу (нпр. пластичне кецеље) за чишћење или руковање површинама, одећом или постељином запрљаном течностима. Пре и после уклањања рукавица обавите хигијену руку.
·         Након прања руку водом и сапуном пожељно је користити папирне убрусе за сушење руку. Ако нису доступни, користите наменске пешкире и замените их када постану влажни. 
·         Респираторна хигијена односи се на покривање уста и носа током кашљања или кијања (медицинским маскама, платненим маскама, папирним марамицама или савијеним лактом), а затим прање руку.
·         Одбаците материјале који се користе за прекривање уста или носа или их након употребе на одговарајући начин очистите (нпр. оперите марамице обичним детерџентом и водом).
·         Избегавајте директан контакт са телесним течностима, посебно секретима усне дупље и дисајних органа. Рукавице за једнократну употребу користите за пружање неге и приликом руковања са столицом, урином и отпадом. Пре и после уклањања рукавица обавите хигијену руку.
·         Рукавице, марамице, маске и други отпад који су користиле болесне особе или они који брину о болесним особама бацати у посебне кесе у соби у којој борави болесна особе пре бацања са другим кућним отпадом.
·         Избегавајте друге врсте могућег излагања болесним особама или контаминираним предметима у њиховом непосредном окружењу (нпр. не користите исте четкице за зубе, цигарете, прибор за јело, посуђе, пиће, пешкире, или постељину). Прибор за јело и посуђе треба опрати детерџентом и водом након употребе.
·         Очистите и дезинфикујте површине које се често додирују, попут ноћних ормарића и осталог намештаја у спаваћим собама, обичним дезинфекционим средством за домаћинство, које садржи разблажени раствор варикине (1 део варикине на 99 делова воде).
·         Очистите и дезинфикујте површине у тоалету и купатилу најмање једном дневно користећи уобичајена дезифекциона средства за домаћинство која садржи разблажени раствор варикине (1 део варикине на 99 делова воде).