UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 

У сусрет купалишној сезони 2019.г.

 

 

 Базени служе за купање, рекреацију, расхлађивање, пливање и врхунски спорт.

 У Заводу за јавно здравље се у летњем периоду обавља редовна контрола квалитета воде за купање из већине отворених јавних базена и купалишта на територији Браничевског и Подунавског округа.

 Купалишта су све текуће и стајаће слатке воде (или њихови делови), у којој је купање дозвољено од стране надлежних органа и традиционално га користи велики број купача.

Узорковање воде за купање из отворених јавних базена (и купалишта) обавља се једном недељно. Испитује се физичко-хемијска и микробиолошка исправност. На основу резултата анализе техничка служба која одржава базене може да прилагоди процес прераде воде и да посетиоцима обезбеди оптималне услове за купање, рекреацију, расхађивање и пливање.

Ипак, пресудан значај за очување квалитета воде у базенима има број, понашање корисника, тј. поштовање превентивних санитарно-хигијенских мера: избегавање купања ако је особа прехлађена, има цревне тегобе, ако је купач много гладан, непосредно након обилног оброка, ако је особа алкохолисана или под дејством наркотика, и ако има неке гнојне промене на кожи. Такође, избегавање роњења и скакања, као и седења на влажним површинама непосредно око базена значајно доприноси смањењу ризика од инфекција, али и повреда. За купаче на базенима је обавезно туширање и пролазак кроз дезифекционо средство тзв. дезо баријеру пре уласка у базен, а за купаче на купалиштима обавезно је туширање након купања.

Основна препорука купачима је да расхлађење у топлим летњим данима потраже у базенима и купалиштима који су контролисали квалитет воде за купање и који имају хигијенски исправну воду.

Воде за купање из река су непоуздане и не препоручују се за купање и рекреацију. Здравствени проблеми који могу да се доведу у везу са купањем и пливањем су : коњуктивитис, упала уха, прехладе, кожне болести (гљивичне болести, алергије, шуга...), пролив, жутица, сунчаница, топлотни удар, вирусни менингитис, тренутни срчани застој, повреде, утапање. Наравно сви ови здравствени проблеми могу да се избегну ако се купачи придржавају основних препорука у вези са купањем.

Препоруке власницима базена су да вредност резидуалног хлора одржавају од 0,3-0,5 mg/l. Резидуални хлор се временом везује са органском материјом у води и зато је неопходно сваког дана, више пута дневно одређивати његову концетрацију. Резидуалног хлора мора бити довољно у води да би се уништили микроорганизми и осигурала хемијска исправност воде. На крају сваког дана када је било купача, требало би одлити део воде и допунити базен новом, чистом водом. По правилу, вода из дечјих базена је више загађена од воде у великим базенима, па се дечји базени превентивно пуне сваког дана водоводском водом и вода се испушта у канализацију.