UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

Међународни дан физичке активности, 10. мај. 2019. године

 

 

    Међународнидан физичке активности обележава се 10. маја сваке године, почев од 2002. године, када је Светска здравствена организација покренула глобалну кампању у циљу подизања свести целокупне јавности о значају и важности редовне физичке активности у превенцији болести, очувању и унапређењу доброг здравља и благостања. Овај дан се у нашој земљи обележава под слоганом „Кретањем до здравља”, а односи се на умерену физичку активност без обзира на садржаје, место и време извођења. Циљна група је целокупна популација уважавајући све различитости у смислу узраста, пола, верске, расне, социјалне, економске и етничке припадности.

    Завод за јавно здравље Пожаревац, као и претходних година, у сарадњи са домовима здравља Браничевског и Подунавског округа подржава и организује поменуту кампању, са циљем да повећа ниво свести становништва о значају редовне физичке активности у превенцији болести.

    Физичка активност представља свако кретање тела помоћу снаге и мишића које доводи до потрошње енергије (сагоревања калорија) и један је од критеријума за оцену здравља. Брзо ходање, пењање уз степенице, шетња, усисавање, прање прозора, вожња бицикла, пливање, трчање, кошарка, фудбал...све ово је физичка активност.

    Редовна умерена физичка активност, као што су ходање, вожња бицикла, плес, не чини само да се осећате добро, већ има значајне предности за здравље: смањује ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса и неких врста рака, помаже у контроли телесне масе, а доприноси и добром менталном стању. Физичка активност унапређује раст и развој деце и младих, повећава самопоуздање, самопоштовање и ствара осећај припадности заједници.

    Према препорукама Светске здравствене организације, одрасли би требало да упражњавају најмање 150 минута умерене или најмање 75 минута интензивне физичке активности недељно. Деци је потребно најмање 60 минута умерене до интензивне физичке активности дневно. Од узраста, пола, здравственог стања, временских прилика зависиће и избор врсте активности (шетња, вожња бицикла, пливање, трчање, вежбе...), њена учесталост и трајање. Не постоји најбоља – свака физичка активност је добра.

    Циљеви кампање су:

  • Подизање свести становништва о предностима физичке активности у превенцији незаразних болести;
  • Истицање користи физичке активности за здравље кроз примере добре праксе;
  • Усмеравање пажње на становништво и давање смерница како да се физичка активност реализује у слободно време, на радном месту, у школи, кући;
  • Промовисање здравих стилова живота као што су правилна исхрана, смањење насиља, престанак пушења и смањење изложености дуванском диму, смањење стреса и друштвене изолације.

 

    „Кретањем до здравља” означава спровођење умерених физичких активности било које врсте које може да обавља сваки појединац да би унапредио своје здравље.