UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 Европска недеља тестирања на ХИВ и Хепатитис 22-29.новембра 2019

Светкси дан борбе против сиде, 1. децембар 2019.

 

Јесења Европска недеља тестирања на ХИВ и хепатитисе обележава се по седми пут у периоду од 22. до 29. новембра. Европску недељу тестирања на ХИВ и хепатитисе координира ЕуроТЕСТ - паневропска иницијатива основана у Бриселу 2007. године, која у основи представља платформу за размену искустава и активности у циљу унапређења раног дијагностиковања и благовременог лечења ХИВ инфекције, вирусних хепатитиса Б и Ц, сексуално преносивих инфекција и туберкулозе. Иницијативу води група независних стручњака са представницима цивилног друштва, креатора политика, здравствених професионалаца и јавноздравствених институција у Европи (више информација на www.eurotest.org).

Циљ ове иницијативе је да се кроз комуникацију о добробитима тестирања на ХИВ и вирусне хепатитисе омогући да више особа сазна свој ХИВ, ХБВ и ХЦВ статус у што ранијем стадијуму инфекције. Под овогодишњим слоганом „Тестирај! Лечи! Спречи!” биће организоване удружене акције здравственог и цивилног сектора. Циљ акције је подизање свести код што већег броја људи о ризицима за инфицирање и о добробити тестирања, као и разумевања да је доступно успешно лечење, те да зато треба знати што раније свој ХИВ, ХБВ и ХЦВ статус. 

Недеља тестирања која претходи Светском AIDS дану 1. децембру има за циљ да:

• Охрабри особе које су било када биле изложене неком ризику да се тестирају;

• Подстакне здравствене раднике да понуде тестирање на ХИВ и вирусне хепатитисе као део рутинске праксе у одређеним срединама и за одређена стања у складу са актуелним препорукама;

• Подржи и уједини организације цивилног друштва да повећају обим тестирања на ХИВ и да размене примере добре праксе међу земаљама;

• Подигне свест код већег броја креатора политика о социјално-економској добробити иницијативе тестирања на ХИВ и хепатитисе и како повећати ефикасност пракси тестирања тако што ће их приближити особама којима су најпотребније.

ХИВ је и даље велики јавноздравствени проблем. Неприхватљива је чињеница да у Европи од процењених 2,5 милиона особа инфицираних ХИВ-ом петина не зна да је инфицирана ХИВ-ом, а да се чак половина оних који су инфицирани ХИВ-ом дијагностикује касно, у тренутку када им је имунолошки систем већ значајно нарушен, што условљава бројне здравствене компликације и лошији одговор на терапију.

Према проценама СЗО у Европи око 15 милиона људи живи са хроничном хепатитис Б вирусном инфекцијом. На основу процена СЗО за 2015. годину учесталост хроничне хепатитис Ц вирусне инфекције у свету је била 1%, при чему се највећа учесталост ове хроничне инфекције региструје у области источног Медитерана (2,3% популације, тј. 15 милиона) и у Европи (1,5% популације, тј. 14 милиона). Хронична инфекција вирусом хепатитиса Б може довести до озбиљних компликација као што су цироза јетре и примарни карцином јетре код 20–30% пацијената. Сваке године у Европи 56.000 људи умре од последица хроничног хепатитиса Б, а 112.500 људи умре од последица нелеченог хроничног хепатитиса Ц, односно примарног карцинома јетре или цирозе.

Европски водич за тестирање на ХИВ и хепатитисе Б и Ц препоручује да добровољно, поверљиво и бесплатно тестирање треба да буде доступно и интегрисано на различитим местима пружања услуга. Рутинско и универзално тестирање треба да буде понуђено особама које долазе у контакт са одређеним здравственим службама, као што су корисници услуга установа за дијагностиковање и лечење полно преносивих инфекција, корисници услуга у установама за лечење болести зависности, труднице и др. Такође, тестирање треба да буде доступно ван здравствених установа, у заједници или током спровођења теренских активности у популацијама под повећаним ризиком за ХИВ и вирусне хепатитисе.

 

Активности на територији Браничевског округа

У склопу овогодишње јесење Европске недеље тестирања под слоганом „Тестирај! Лечи! Спречи!” акције добровољног, поверљивог и бесплатног саветовања и тестирања на ХИВ (ДПСТ) у организацији Завода за јавно здравље Пожаревац за све заинтересоване особе приказане су у табели Мапирање планираних активности.

 

Европска недеља тестирања на HIV и вирусне хепатитисе (ETW), 22-29. новембра и Светски AIDS дан, 1. децембар 2019. године

ГРАД/МЕСТО

Активност

ДАТУМ

ВРЕМЕ (САТНИЦА)

ЛОКАЦИЈА

ЦИЉНА ПОПУЛАЦИЈА

 
 

Костолац

тестирање

26.11.2019.

10:00-12:00 h

 Дом здравља Костолац

општа популација, труднице

 

Пожаревац

тестирање

25.11.2019.

10:00-12:00 h

Дом здравља Пожаревац

општа популација, здравствени радници

 

Пожаревац

промоција

30.11.2019.

od 12 h

STOP SHOP Пожаревац

општа популација, млади

 

Пожаревац

тестирање

20.11.2019.

15:00-18:00 h

ЗЗЈЗ Пожаревац-ДПСТ саветовалиште

општа популација, млади

 

Костолац

промоција

30.11.2019.

22:00-24:00 h

Kафе "Малиган" Костолац

општа популација, млади

 

Пожаревац

тестирање

31.10.2019

09:30h-14:00 h

КПЗ за жене Пожаревац

осуђена лица/лица лишена слободе

 

Пожаревац

тестирање

01.11.2019.

09:30h-14:00 h

КПЗ за жене Пожаревац

осуђена лица/лица лишена слободе

 

Пожаревац

тестирање

29.11.2019.

od 9 h

КПЗ ЗАБЕЛА - ЗАБЕЛА

осуђена лица/лица лишена слободе

 

 Мапирање планираних активности

Процене УНАИДС и СЗО указују  да је крајем 2018. у Србији 3000 особа живело са ХИВ-ом, од којих 400 особа није знало да је инфицирано ХИВ-ом. Код две трећине особа које знају свој ХИВ статус, ХИВ инфекција је дијагностикована када им је имунолошки систем био већ значајно нарушен, чак и када нису имали знаке и симптоме болести, а када је ризик од оболевања и умирања од АИДС-а (синдрома стеченог имунолошког дефицита) значајно већи. Што се раније дијагностикује ХИВ инфекција и започне лечење комбинацијом антиретровирусних лекова веће су шансе за дуг, продуктиван и квалитетан живот.

Једино се тестирањем узорка крви може утврдити да ли је особа инфицирана ХИВ-ом. Тестирање на ХИВ је поверљиво и бесплатно и није потребан упут од лекара. Тестирање на ХИВ је једноставно, није болно и не одузима много времена, а резултати се добијају брзо.

Тестирање на ХИВ је део одговорног понашања, јер се дијагностиковањем ХИВ инфекције и лечењем смањује могућност даљег преношења ХИВ-а на друге особе, укључујући и пренос ХИВ-а са мајке на дете.