UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 

Брига о здрављу у летњем периоду

 

Код здравих особа временске прилике, осим субјективног осећаја непријатности, неће проузроковати по живот угрожавајуће реакције у организму, јер здрав организам има велике могућности прилагођавања спољним утицајима.

Али, осетљива популација, деца, омладина, труднице, дојиље, стари, оболели од хроничних болести, рековалесценти, као и особе које се баве тешким физичким пословима, односно особе чији је посао везан за рад на отвореном простору, имају смањену способност прилагођавања и због тога они сами, као и њихови најближи, треба да обрате посебну пажњу на бригу о здрављу и понашању у летњим месецима.

 

  • На високим температурама изузетно је важно пити довољно течности. Одрасле здраве особе треба да уносе осам до десет чаша воде на дан. Ако се баве физичким активностима, овој количини треба додати од једне до три чаше воде за сваки сат активности. Течност би требало уносити постепено, гутаљ по гутаљ.
  • Неопходно је узимати редовне оброке - доручак, лагани ручак, лагана вечера и воћне ужине, који ће сачувати снагу, одржати добру концентрацију и окрепити организам.
  • Редовно одржавање личне хигијене (туширање - купање млаком водом пре одласка на спавање, након доласка са посла, из града, места за рекреацију; свакодневно одржавање тоалете гениталија, пазуха, ногу, лица, прање зуба) као одраз кућног васпитања и постојање свести о здравственој култури, редовно проветравање просторија, употреба застора на прозорима, подешавање рада клима уређаја тако да разлика у температури између спољне средине и средине у којој се борави не буде цећа од 7 до 10 степени, помаже организму да употрби своје механизме за расхлађивање и на прави начин се прилагоди временским приликама.
  • Чистоћа тела и руку, чистоћа радних просторија, правовремено проветравање, али и затварање прозора да би се „сачувала хладноћа“ простора у коме се борави, одговарајуће одевање и примерена употреба клима уређаја, јесу чиниоци који утичу како на продуктивност рада, тако и очување здравља радно активне популације.
  • Носите одећу од природних материјала, удобну обућу, заштитите се шеширом или качкетом, расхлађујте се лепезама, заштитите кожу одговарајућим козметичким препаратима.
  • Потражите помоћ ако осећате вртоглавицу, слабост узнемиреност, интезивну жеђ или имате главобољу; што је пре могуће пређите у охлађен простор и измерите телесну температуру. Попијте неколико гутаља воде или воћног сока собне температуре.
  • Редовно проверавајте како су вам чланови породице, пријатељи и суседи који живе сами. Ако неко од њих узима лекове, проверите са њиховим лекаром да ли лекови утичу на терморегулацију.
  • Не претерујте са физичким напрезањем, вежбањем и дугим ходањем. Ако можете да планирате своје свакодневне активности, планирајте да их обавите у јутарњим и касним послеподневним сатима. Лезите да спавате пре поноћи. Сан пре поноћи крепи уморан организам, регенерише ткива и чини да смо сутрадан потпуно одморни и мање нервозни.